Sezon na grzanie

etycznej bezładnego ruchu cząsteczek w wyniku ich zderzeń. Proces prowadzi do wyrównania temperatury między ciałami. Przewodnictwem cieplnym nie jest przekazywanie energii w wyniku uporządkowanego (makroskopowego) ruchu cząstek

Sezon na grzanie

Przewodzenie ciepła

Przewodzenie ciepła ? proces wymiany ciepła między ciałami o różnej temperaturze pozostającymi ze sobą w bezpośrednim kontakcie. Polega on na przekazywaniu energii kinetycznej bezładnego ruchu cząsteczek w wyniku ich zderzeń. Proces prowadzi do wyrównania temperatury między ciałami.

Przewodnictwem cieplnym nie jest przekazywanie energii w wyniku uporządkowanego (makroskopowego) ruchu cząstek.

Ciepło płynie tylko wtedy, gdy występuje różnica temperatur, w kierunku od temperatury wyższej do temperatury niższej. Z dobrym przybliżeniem dla większości substancji ilość energii przekazanej przez jednostkę powierzchni w jednostce czasu jest proporcjonalna do różnicy temperatur, co opisuje równanie różniczkowe Fouriera

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodzenie_ciep%C5%82a


Pozytywne strony wykorzystania pieców na olej

Chociaż jak do tej pory najpopularniejszym rozwiązaniem w dziedzinie ogrzewania w budownictwie jednorodzinnym są kotły na węgiel i innego rodzaju paliwo stałe, a także kotły gazowe, to jednak z roku na rok coraz większe znaczenie mają piece olejowe. Jak się okazuje, ta technologia jest bardzo ekologiczna i produkowane obecnie, zaawansowane technologicznie kotły umożliwiają spalanie oleju bez szkód dla środowiska. Jest to bardzo ważne, ponieważ z roku na rok ekologia odgrywa coraz istotniejszą rolę w naszym życiu i coraz surowsze są kary za emisję zanieczyszczeń do atmosfery. Piec na olej nie wymaga również obsługi, więc mieszkaniec domu zaopatrzonego w taki rodzaj kotła może przeznaczyć czas na inne obowiązki czy rozrywkę.


Piec węglowy - kilka faktów

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe